new year's eve

Happy 2016!!!

Acum doi ani scriam 2013: It’s finally fuckin’ over și mă gândeam ce an crappy -shitty-crazy se încheia. Se vede treaba că odată la doi ani istoria de repetă, de unde rezultă că 2016 trebuie să fie epocal de bun sau să nu fie deloc. Un an da, altul ba. 🙂

2015 a fost un an nasol. Eu una m-am simțit ca într-o mlaștină, din care cu cât m-am chinuit mai mult să ies, cu atât mai mult m-am afundat. O mlaștină de gânduri aiurea, de epic fails, de chestii nefinalizate. Failure to finish is my favourite vice, after all…

Cineva mi-a zis anul ăsta să-i las pe cei din jur cu problemele lor, pentru că ele, problemele, sunt rezultatul unor alegeri personale. Well, I beg to differ. First, uneori unii nu au de ales, sunt aproape spectatori la propria lor viață. Second, când e vorba de oameni pe care îi iubești și le-ai dona un rinichi, datele se schimbă. Cel mai greu (și, aș zice eu, foarte nenatural) e să rămâi indiferent când altul suferă. Eu nu pot. Multe nașpete s-au întâmplat anul ăsta în jurul meu: multă moarte, divorțuri, despărțiri, boli. Keeping your balance e chiar dificil. Ba te mai duci acasă și când nu te dai tu cu capul de masă, îi dai pe alții (sorry, love!).

Anyways… 2015 s-a simțit direct în plex. Daaaar, privind în urmă, like two years ago… nu am cum să nu constat cât de mult m-am schimbat. Aș zice chiar că înțeleg mai bine rolul anilor crappy și lecțiile lor.

Așa că , în loc de o retrospectivă (who the fuck cares ce mi s-a întâmplat mie anul ăsta?!), aș pune pe foaie/ecran lecțiile anului, căci sunt multe, iar unele trebuiau învățate mai devreme. Dar e bine și acum.

Mi-e lene să aleg care lecție e mai importantă, așa că le trec pe toate aici. Orice prilej de a face o listă e perfect pentru mine. Lists. I has them. 🙂

 1. Dacă trebuie să te forțezi și să te chinui, nu merită. Probabil o lecție pe care e nevoie să o învățăm mai toți, mai ales când vine vorba de prieteni, colegi, rude sau familie. Dacă trebuie să pretind că sunt altfel decât sunt pentru tine (pentru că de obicei țin la tine ca o vacă), să spun că e OK să înghit your crap every fucking day cu zâmbetul pe buze, că e în regulă ca eu să pierd și tu să câștigi (chiar și emoțional)… Dacă trebuie să accept vorbe spuse aiurea, în timp ce eu (sau alții) mă chinui să demostrez acum și aici că sunt blondă, deșteaptă, cu țâțe mari și am și tractor și vreau considerația sau timpul tău… Ma friend, nu are sens… It’s better to part ways și să ne vedem, vorba maică-mii, “la nunți, botezuri și înmormântări, mamă…”.
 2. Oamenii cu care nu trebuie sa te chinui sunt the best thing ever și fac bine la mansardă. Stay close. O să fiu mereu uimită, recunoscătoare, crap-in-my-pants-grateful pentru oamenii pe care îi am din jur, aproape de suflet. Sunt ca o haină care îmi ține de cald pe cea mai câinoasă vreme. Știu să îmi aleg prietenii, and probably this is my best feature to date. “Cu cine aș împărți banii dacă aș câștiga la Loto?” e cea mai simplă întrebare de clarificare uneori. 🙂 Aia cu donatul de rinichi nu funcțonează mereu, că am doar doi și am și o soră. 😀
 3. Iubește-te pe tine ca să știi cum să îi iubești pe alții. Aș zice că nu mai e nevoie de explicații, totuși… Până nu înveți lecția asta, îi iubești pe ceilalți așa cum crezi că trebuie sau că vor ei sau cum vrei să te iubească ei pe tine. Din păcate, neînvățarea ei duce la frustrări fără-număr-fără-număr-fără-număr.
 4. Munca nu omoară, dar nici nu te face mai deștept. My job is not my life. Greu (greu) am mai învățat lecția asta… Și nu accept second-hand crap de genul “dacă vrei să fii cineva” (cineva cine?!), “munca dă sens vieții tale”, “faci ce îți dorești, ești o norocoasă” and other shit. Da, iubesc ceea ce fac, dar nu cu prețul echilibrului meu emoțional. Deci note to self: my job is not my life.
 5. Când găsești un proiect mișto, cu oameni care îți plac, care sunt profesioniști și paroliști până în măduva oaselor, pune-ți tot sufletul în proiectul ăla. Va merita.
 6. Cel mai bun lucru pe care poți să îl faci pentru tine este să înțelegi cine ești. Eventual și de ce. Anul ăsta m-am întrebat foarte des ce-am împrumutat de la părinți, societate, colegi, ce e posh, ce e trendy (… pe Facebook, bloguri și la capra vecinului), dar mai ales ce funcționează pentru mine și ce nu. Still searching, dar măcar am priceput (oarecum) ce trebuie să arunc la gunoi ca să merg înainte. Oricum, mi-e clar că fiecare are un drum în viață și că, dacă alții merg drept, mie îmi place în zig-zag, cu întoarceri și ocolișuri uneori. But(t), as Frank said, I do it  my way. And it’s my way, not yours.
 7. E OK să îți fie frică. But for fuck’s sake, take your head out of your butt and get out there. Dacă nu-ți iei cordul în gură și nu faci ceva, orice, chiar cu riscul de a eșua lamentabil (I am the queen of “eșuating” lamentably), starea ta de fapt va fi (și va rămâne) frica.
 8. E OK să renunți. La doctorate, de exemplu. La bloguri. La unele merită să te întorci, la altele nu. Dacă renunți, uneori o să ai mai mult timp de citit, de colorat, de respirat. De gândit fără să te simți vinovată.
 9. Sleep, eat well, scoate-ți curul din casă, respiră. Eu nu am făcut-o deloc anul ăsta și, pe principiul “grasă și frumoasă”, sunt și deșteaptă. Dacă îmi vine să mă trag de urechi pentru ceva, e că nu am făcut asta în 2015.
 10. Suntem copiii părinților noștri, whether we like it or not. Luăm de la ei ce e bun, dar și multe din lucrurile care nu ne plac (poate pentru că le recunoaștem în noi). Asta nu înseamnă că vom fi părinții noștri, nici că eu mă voi transforma de mîine în doamna Ghiță The First. Totuși, după 38 de ani, gen, trebuie să mai “divorțăm” de ei, adică să încetăm (să încetez) să așteptăm aprobarea lor pentru că am trecut strada. Times are changing.
 11. Găsește un lucru bun în fiecare zi la tine și la viața ta. Zâmbește. Uneori e greu, dar un acoperiș deasupra capului, un job, o familie, o carte, un prieten… toate te fac mai norocos(-oasă) decât miliarde (da, miliarde) de oameni.
 12. Lasă-te iubit(ă). E greu, I knows it (and my boyfriend-turned-fiance knows it pe pielea lui). E greu să ai din nou încredere, să crezi în lucruri bune și frumoase, când viața e grea, părul îți stă aiurea și psiholoaga își spune că tu singură trebuie să muncești ca să ieși din căcatul ăsta. (Vorbesc foarte urât…)
 13. Pune mâna pe o carte. Te face neprost.
 14. Take care of your little self. Like ai grijă de corpul tău, dar și de mintea ta. Merg mână în mână.
 15. Go out there and live. Și nu te lăsa. Adună-te. Mâine e o nouă zi. Un nou an, o minunată lume nouă. Life is beautiful.

All in all, am un sentiment că 2016 va fi un game-changer pentru mine. În rău sau în bine (ceea ce ne dorim cu toții), am învățat un singur lucru: oricum va fi… Bring it on, bitches! I am ready.

Good bye, past! Și mulțumesc pentru lecții. Hello, future! I am ready.

P.S. Să aveți un 2016 spumos și frumos! :* :*

 

Advertisements