Tags

, , ,

… de Ileana Vulpescu, btw:

“La inceput ai sa-l urasti, ai sa-l scoti din randul oamenilor; pe urma, are sa-ti devina indiferent si n-ai sa mai cheltuiesti niciun sentiment pe el, si mai pe urma, ai sa te uiti la el cum de fapt trebuie sa ne uitam la fiecare semen al nostru cand incepem sa-l consideram prin prisma unui singur sentiment: intelegerea.”

“Cu oamenii cu care trebuie sa ma supraveghez cand vorbesc, mai bine nu vorbesc. Ne salutam si ne dam informatii meteorologice.”

“Cand vine cate-o zi mare, cand vrand-nevrand iti faci bilantul, vezi cat de multi au plecat din viata ta. Unii s-au dus, s-au mutat de la noi, pe altii i-am dat noi afara din viata noastra. La cei dintai te gandesti cu parere de rau, dar si cu impacare, ca-n fata inexorabilului; la ceilalti cu amaraciune ca n-au stiut sa-si pastreze locul in inima cui ii primise.”

“Dragostea, cea fierbinte, de la-nceput, nu tine cat lumea. Important e cu ce ramai cand s-a mai stins vapaia. Dragostea e o stare exceptionala. Iar starile exceptionale nu pot tine. Evolutia dragostei e comparabila cu evolutia unei boli. Si-ntr-o boala, criza nu poate tine o viata. Viata poate tine de-o criza, dar criza nu tine-o viata…”

“Dezacordul cel mai grav nu este cel dintre ideal si real… ci dintre real si imaginea pe care ti-ai facut-o despre acest real. Cunosti un om si-ti dai seama de la prima vedere ca n-are nimic de-a face cu visul tau. Dar iti faci o imagine despre acel om – o imagine care de cele mai multe ori il infrumuseteaza, il flateaza, fiindca-n sufletul fiecaruia dintre noi ramane toata viata o aspiratie spre bine, spre frumos, si speranta, chiar nemarturisita, in fericire – iar omul pacatuieste si fata de aceasta imagine. Mama zicea ca daca vrei sa pastrezi indiferent ce relatie cu un om, trebuie sa-l consideri ca pe o ruda apropiata si sa-i ierti, sa-i ierti tot, cum le ierti copiilor, parintilor, fratilor tai. Daca ai orgolii, nicio relatie nu e posibila.”

“Multe dezechilibre pornesc din nemultumirea oamenilor de-a trai fara fericire. Majoritatea acestor oameni concepe fericirea ca pe-un element exterior lor. Ei asteapta fericirea ca pe un dar din partea cuiva. O greseala fundamentala. Fericirea, multa-putina cata este, e-n noi si nu ne-o poate da cineva. Cineva nu poate decat sa ne-o ia. Asta poate oricine si cu mare succes.” 🙂

I simply love the book. 🙂 Sunt la a mia recitire… da’ de fiecare data cu alti ochi… 🙂

Advertisements